Dampdichte folie

Een dampdichte folie heeft een extreem hoge luchtdichte barrière tegen dampdruk. In een geïsoleerd gebouw waarbij er een sterk temperatuurverschil is tussen de warme kant binnen en de koude kant buiten zal er een verschil ontstaan in luchtvochtigheid. Een folie met een hoge barrière (Sd waarde) voorkomt dat de damp naar buiten treedt en beschermt zo de isolatie.

Toepassing van dampdichte folies is altijd aan de warme zijde van de isolatie en is geschikt voor bijvoorbeeld gebruik in badkamers, binnenzwembaden, wasserijen, sauna’s of industriële keukens.

Op zoek naar de juiste folie?

Wat is een dampdichte folie

Een dampdichte folie is een samengestelde folie die is gesloten voor dampdiffusie. Dampdiffusie is een term die wordt gebruikt in de bouwfysica wanneer twee verschillende aan elkaar grenzende ruimtes een verschil in dampspanning hebben. Neem bijvoorbeeld een geïsoleerde woning met een hoge luchtvochtigheid in de badkamer en aan de andere zijde de buitenlucht. Beide kanten van de geïsoleerde constructie hebben een ander vochtgehalte en een andere temperatuur. Hierdoor ontstaat dampspanning. Feitelijk wil dat zeggen dat de damp door de constructie heen zal migreren om een evenwicht in spanning tussen binnen en buiten te creëren.

Dit is onwenselijk omdat de damp in zijn weg naar buiten zal afkoelen en daardoor zal condenseren. Warme lucht kan een hogere hoeveelheid vocht in de vorm van damp vasthouden dan koude lucht. Wanneer condensatie in de constructie plaats vindt zal de constructie en de isolatie nat worden. Dat resulteert in een lagere isolatiewaarde omdat natte isolatie doorgaans minder goed tot nauwelijks functioneert. Daarnaast creëert de natte constructie een voedingsbodem voor schimmels en ongedierte.

Kortom een situatie die voorkomen dient te worden. Bij relatief lage luchtvochtigheid zoals een kantoor of leefruimte volstaat vaak een dampremmende folie zoals onze Miofol® 125S of Miofol®100S. Echter wanneer de vochtconcentratie dusdanig hoog is kan het zijn dat de dampdruk zo hoog is dat een dampremmende folie te veel damp doorlaat.

Normaliter is het doorlaten van een beperkte hoeveelheid damp geen reden tot condensatie omdat deze damp eenvoudig wordt afgevoerd door de damp-open of dampdoorlatende folies aan de koude zijde van de isolatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onze spinvliesfolies van Polytex® of Tyvek®.

In bijvoorbeeld badkamers, zwembaden of sauna’s maar ook in sommige gevallen kinderdagverblijven waar de temperatuur hoog is, is het aan te raden een dampdichte folie zoals de Miofol® 125AV, de Miofol® 150A of TAFTEX® IN-150 aan te brengen. Deze folies zijn dampdicht en zorgen ervoor dat er meer weerstand tegen de dampdruk wordt geboden dan een dampremmende folie.

Al onze dampdichte folies op een rijtje

Waar wordt dampdichte folie gebuikt?

dampdichte folie
dampdichte folie
dampdichte folie

Wat is het verschil tussen dampremmend en dampdicht?

Een dampdichte folie heeft een grotere dichtheid dan een dampremmende folie. Beide folies worden aan de warme kant van de isolatie aangebracht om energieverlies middels ongewenste luchtstromen te voorkomen en weerstand te bieden tegen de hogere luchtvochtigheid in een gebouw. Een dampremmende folie voldoet wanneer de luchtvochtigheid en temperatuur niet te hoog zijn. Een damdichte folie wordt met name toegepast wanneer de hoeveelheid vocht en damp te hoog bij bijvoorbeeld in een badkamer. Feitelijk is dampdicht de overtreffende trap in bescherming aan de warme kant ten opzichte van een dampremmende folie.

Waarom is een dampdichte folie vaak van aluminium?

Aluminium heeft een extreem gesloten oppervlak zeker ten opzichte van een kunststof materiaal. Damp is water in gasvorm en kan zich zelfs door op het oog gesloten oppervlakken zoals een plastic folie heen migreren. Aluminium wordt ingezet om hoge barrière eigenschappen aan het materiaal te geven. Daarom worden onze dampdichte producten zoals Alkreflex®, Miofol®, TAFTEX® geproduceerd met puur aluminium.

Hoe verwerk ik een dampdichte folie?

Wanneer een constructie dampdicht opgeleverd moet worden is met name een gedetailleerde afwerking belangrijk. Een dampdicht product van Meuwissen Gerritsen doet het meeste werk, maar wanneer de folie niet goed wordt toegepast zal het eindresultaat niet dampdicht zijn. Onze folies worden veelal met nieten bevestigd. Om zo min mogelijk perforaties aan te brengen is het aan te bevelen de folie te bevestigen door middel van onze VAST-R® dubbelzijdig tape. Wanneer u toch kiest voor het nieten van de folie doe dit dan zoveel mogelijk in de rand waar je later de volgende baan overlapt zodat perforaties worden afgeplakt met de juiste tape.

Rol de folie horizontaal of verticaal uit over de isolatie en constructie. Zorg dat de aansluiting aan een aangrenzende muur of plafond een aantal cm oversteekt zodat dit met VAST-R® dubbelzijdig tape, VAST-R® Butyl tape of VAST-R® Seal pro luchtdicht wordt afgesloten. Overlap de folie minimaal 10 cm en tape de naden en nietjes af met VAST-R® aluminium tape basic.

Doorvoeren of onderbrekingen luchtdicht afsluiten met Tyvek Flexwrap tape. Het is bij een dampdichte constructie aan te raden tussen de wandafwerking en de folie een luchtspouw te hanteren door middel van tengels. Een luchtspouw zorgt ervoor dat leidingen vóór de folie langs kunnen lopen en in een later stadium de folie minder snel zal beschadigen als er iets in de muur wordt geschroefd.

hoe verwerk jij onze producten? Deel het met ons.
#MGBOUW