Dampdichte
folie

Extreme

Luchtdichte
barriere

Een dampdichte folie heeft een extreem hoge luchtdichte barrière tegen dampdruk. In een geïsoleerd gebouw waarbij er een sterk temperatuurverschil is tussen de warme kant binnen en de koude kant buiten zal er een verschil ontstaan in luchtvochtigheid. Een folie met een hoge barrière (Sd waarde) voorkomt dat de damp naar buiten treedt en beschermt zo de isolatie.

Toepassing van dampdichte folies is altijd aan de warme zijde van de isolatie en is geschikt voor bijvoorbeeld gebruik in badkamers, binnenzwembaden, sauna’s of industriële keukens.

Dampremmende folie_Miofol 125S_Meuwissen Gerritsen

Wat is precies

Een dampdichte folie

Een dampdichte folie is een samengestelde folie die is gesloten voor dampdiffusie. Dampdiffusie is een term die wordt gebruikt in de bouwfysica wanneer twee verschillende aan elkaar grenzende ruimtes een verschil in dampspanning hebben. Neem bijvoorbeeld een geïsoleerde woning met een hoge luchtvochtigheid in de badkamer en aan de andere zijde de buitenlucht. Beide kanten van de geïsoleerde constructie hebben een ander vochtgehalte en een andere temperatuur. Hierdoor ontstaat dampspanning. Feitelijk wil dat zeggen dat de damp door de constructie heen zal migreren om een evenwicht in spanning tussen binnen en buiten te creëren.

Dit is onwenselijk omdat de damp in zijn weg naar buiten zal afkoelen en daardoor zal condenseren. Warme lucht kan een hogere hoeveelheid vocht in de vorm van damp vasthouden dan koude lucht. Wanneer condensatie in de constructie plaatsvindt zal de constructie en de isolatie nat worden. Dat resulteert in een lagere isolatiewaarde omdat natte isolatie doorgaans minder goed tot nauwelijks functioneert. Daarnaast creëert de natte constructie een voedingsbodem voor schimmels en ongedierte.

Ontdek onze dampdichte folies

Dampremmende folie_binnenzijde dak & wand (2)_Meuwissen Gerritsen

Voor vochtige ruimtes met

Klimaatklasse 4

Bij relatief lage luchtvochtigheid zoals een kantoor of leefruimte volstaat vaak een dampremmende folie zoals onze Miofol® 125S of Miofol®100S. Echter wanneer de vochtconcentratie dusdanig hoog is kan het zijn dat de dampdruk zo hoog is dat een dampremmende folie te veel damp doorlaat.

Normaliter is het doorlaten van een beperkte hoeveelheid damp geen reden tot condensatie omdat deze damp eenvoudig wordt afgevoerd door de damp open folie (of dampdoorlatende folie) aan de koude zijde van de isolatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onze spinvliesfolies van Polytex® of Tyvek®.

In bijvoorbeeld badkamers, zwembaden of sauna’s maar ook in sommige gevallen kinderdagverblijven waar de temperatuur hoog is, is het aan te raden een dampdichte folie zoals de Miofol® 125AV, de Miofol® 150A of TAFTEX® IN-150 aan te brengen. Deze folies zijn dampdicht en zorgen ervoor dat er meer weerstand tegen de dampdruk wordt geboden dan een dampremmende folie.

Dampdichte folie

Instructievideo’s

Zo verwerk je een dampdichte folie

Wanneer een constructie dampdicht opgeleverd moet worden is met name een gedetailleerde afwerking belangrijk. Een dampdicht product van Meuwissen Gerritsen doet het meeste werk, maar wanneer de folie niet goed wordt toegepast zal het eindresultaat niet dampdicht zijn. In onze instructievideo’s leggen we je stap voor stap uit hoe je onze producten het beste toepast.

Instructievideo’s

Zo verwerk je een dampdichte folie

Wanneer een constructie dampdicht opgeleverd moet worden is met name een gedetailleerde afwerking belangrijk. Een dampdicht product van Meuwissen Gerritsen doet het meeste werk, maar wanneer de folie niet goed wordt toegepast zal het eindresultaat niet dampdicht zijn. In onze instructievideo’s leggen we je stap voor stap uit hoe je onze producten het beste toepast.

Dampdichte folie
Dampdichte folie

Koop je folie bij een van

onze
dealers

Meuwissen Gerritsen is specialist in de ontwikkeling en productie van technische bouwfolies waaronder dampremmende folie, dampopen folie, dampdichte folie en nog zoveel meer. Met de folies van onze bekende A-merken ben je verzekerd van de beste kwaliteit folies. Met inmiddels 1200 verkooppunten kun je onze producten bij bouwmaterialenhandels in de gehele benelux vinden.

Dampdichte folie

Sinds 1954 de marktleider in

bouwfolies

Sinds 1954, is Meuwissen Gerritsen als familiebedrijf, marktleider in technische bouwfolies. In onze eigen fabriek in Haarlem produceren wij enkel en alleen technische bouwfolies van hoogwaardige kwaliteit. Wij moderniseren continu ons machinepark om zo de allerbeste kwaliteit te leveren.

Heb je een bouwtechnische vraag en wil je in contact komen met een van onze experts? Stuur ons een mail of bel naar onderstaand nummer en we helpen je graag verder!

Veel gestelde

vragen

Wat is dampdichte folie?
Dampdichte folie is een isolatiefolie dat wordt gebruikt om de doorgang van waterdamp en lucht door een bouwconstructie te beperken. Het voorkomt dat vocht van binnenuit een constructie binnendringt en helpt bij het handhaven van de gewenste vochtigheidsniveaus.
Waar wordt dampdichte folie voor gebruikt?
Dampdichte folie wordt vaak gebruikt in de bouwsector om vochtproblemen te voorkomen en de energie-efficiëntie te verbeteren. Het kan worden toegepast in daken, vloeren, muren en andere bouwconstructies om de isolatie te versterken en het binnendringen van vochtige lucht te beperken. Dampdichte folie is uitermate geschikt voor ruimtes met klimaatklasse 4 zoals badkamers, sauna’s en zwembaden.
Hoe werkt dampdichte folie?
Dampdichte folie werkt door de doorgang van waterdamp en lucht te minimaliseren. Het creëert een barrière die voorkomt dat vocht van binnenuit een bouwconstructie binnendringt. Dit helpt bij het handhaven van de thermische isolatie en voorkomt vochtgerelateerde problemen zoals condensatie, schimmelvorming en energieverlies.
Is dampdichte folie geschikt voor alle bouwprojecten?
Hoewel dampdichte folie nuttig kan zijn in veel bouwprojecten, is het niet altijd geschikt voor alle situaties. Het is vooral effectief voor ruimtes met klimaatklasse 4 zoals badkamers, sauna’s en zwembaden. Het is raadzaam om een professional te raadplegen om de juiste bouwmaterialen te kiezen op basis van de specifieke vereisten van het project.
Wat is het verschil tussen een dampremmende en dampdichte folie?
Een dampdichte folie heeft een grotere dichtheid dan een dampremmende folie. Beide folies worden aan de warme kant van de isolatie aangebracht om energieverlies door ongewenste luchtstromen te voorkomen en weerstand te bieden tegen de hogere luchtvochtigheid in een gebouw.

Een dampremmende folie voldoet wanneer de luchtvochtigheid en temperatuur niet te hoog zijn. Een dampdichte folie wordt met name toegepast wanneer de hoeveelheid vocht en damp hoger zijn bij bijvoorbeeld een badkamer. Feitelijk is dampdicht de overtreffende trap in bescherming aan de warme kant ten opzichte van een dampremmende folie.

Waarom is een dampdichte folie vaak van aluminium?
Aluminium heeft een extreem gesloten oppervlak zeker ten opzichte van een kunststof materiaal. Damp is water in gasvorm en kan zich zelfs door op het oog gesloten oppervlakken zoals een plastic folie heen migreren. Aluminium wordt ingezet om hoge barrière eigenschappen aan het materiaal te geven. Daarom worden onze dampdichte producten zoals Alkreflex®, Miofol®, TAFTEX® geproduceerd met puur aluminium.
Hoe verwerk je een dampdichte folie?

Een dampdichte folie wordt altijd aan de binnenzijde van de constructie aangebracht. Wanneer je gevels in een ruimte met klimaatklasse 4 wilt isoleren dan kies je ervoor om de dampdichte folie aan de binnenkant aan te brengen in combinatie met een dampopen folie aan de buitenkant. Wanneer namelijk onverhoopt toch vocht naar binnen doordringt dan wordt dit makkelijker naar buiten afgevoerd. Op deze manier blijft het isolatiemateriaal beter intact.

Onze folies worden veelal met nieten bevestigd. Om zo min mogelijk perforaties aan te brengen is het aan te bevelen de folie te bevestigen door middel van onze VASTR® dubbelzijdig tape. Wanneer u toch kiest voor het nieten van de folie doe dit dan zoveel mogelijk in de rand waar je later de volgende baan overlapt zodat perforaties worden afgeplakt met de juiste tape.

Rol de folie horizontaal of verticaal uit over de isolatie en constructie. Zorg dat de aansluiting aan een aangrenzende muur of plafond een aantal cm oversteekt zodat dit met VASTR® dubbelzijdig tape, VASTR® Butyl tape of VASTR® Seal pro luchtdicht wordt afgesloten. Overlap de folie minimaal 10 cm en tape de naden en nietjes af met VASTR® aluminium tape basic.

Doorvoeren of onderbrekingen luchtdicht afsluiten met Tyvek Flexwrap tape. Het is bij een dampdichte constructie aan te raden tussen de wandafwerking en de folie een luchtspouw te hanteren door middel van tengels.

Wat zijn de voordelen van dampdichte folie?
Dampdichte folie biedt verschillende voordelen. Het helpt bij het voorkomen van vochtproblemen zoals condensatie, schimmelvorming en houtrot. Het zorgt voor een betere isolatie door warmteverlies te verminderen. Bovendien draagt het bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat door de luchtkwaliteit te verbeteren en het risico op allergenen te verminderen.
Is dampdichte folie hetzelfde als waterdichte folie?
Nee, dampdichte folie is niet hetzelfde als waterdichte folie. Dampdichte folie is ontworpen om de doorgang van waterdamp te beperken, terwijl waterdicht folie volledig ondoordringbaar is voor water. Dampdichte folie voorkomt dat vocht van binnenuit een constructie binnendringt, terwijl waterdicht folie wordt gebruikt om buitenmuren, funderingen en kelders te beschermen tegen het binnendringen van water.
Kan dampdichte folie vochtproblemen veroorzaken?
Ja, als dampdichte folie niet correct wordt geïnstalleerd of als er geen adequate ventilatie aanwezig is, kan het vochtproblemen veroorzaken. Het kan leiden tot condensatie in de constructie, wat op zijn beurt schimmelgroei en houtrot kan bevorderen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de folie op de juiste wijze wordt verwerkt door bijvoorbeeld de juiste tapes te gebruiken en dat de bouwconstructie goed wordt geventileerd.
Kan dampdichte folie worden gecombineerd met dampopen folie?
Ja, in veel gevallen kan het combineren van dampdichte folie met dampopen folie voordelig zijn. Door dampdichte folie aan de warme zijde van de isolatie te plaatsen en dampopen folie aan de koude zijde, kan een systeem worden gecreëerd dat vochtregulatie mogelijk maakt en tegelijkertijd de isolerende eigenschappen behoudt. Deze combinatie kan helpen bij het voorkomen van vochtgerelateerde problemen en het bevorderen van een gezond binnenklimaat.
Is dampdichte folie brandveilig?
Dampdichte folie is over het algemeen brandvertragend, maar de specifieke brandclassificatie kan variëren afhankelijk van het merk en het type folie. Het is raadzaam om de productinformatie van de fabrikant te raadplegen voor specifieke details met betrekking tot de brandveiligheid van het gebruikte dampdichte folie.
hoe verwerk jij onze producten? Deel het met ons.
#MGBOUW Dampdichte folie Dampdichte folie Dampdichte folie Dampdichte folie
Dampdichte folie Dampdichte folie Dampdichte folie Dampdichte folie