Wat is een dampdichte folie
Een dampdichte folie is een samengestelde folie die is gesloten voor dampdiffusie. Dampdiffusie is een term die wordt gebruikt in de bouwfysica wanneer twee verschillende aan elkaar grenzende ruimtes een verschil in dampspanning hebben. Neem bijvoorbeeld een geïsoleerde woning met een hoge luchtvochtigheid in de badkamer en aan de andere zijde de buitenlucht. Beide kanten van de geïsoleerde constructie hebben een ander vochtgehalte en een andere temperatuur. Hierdoor ontstaat dampspanning. Feitelijk wil dat zeggen dat de damp door de constructie heen zal migreren om een evenwicht in spanning tussen binnen en buiten te creëren.
Dit is onwenselijk omdat de damp in zijn weg naar buiten zal afkoelen en daardoor zal condenseren. Warme lucht kan een hogere hoeveelheid vocht in de vorm van damp vasthouden dan koude lucht. Wanneer condensatie in de constructie plaatsvindt zal de constructie en de isolatie nat worden. Dat resulteert in een lagere isolatiewaarde omdat natte isolatie doorgaans minder goed tot nauwelijks functioneert. Daarnaast creëert de natte constructie een voedingsbodem voor schimmels en ongedierte.
Kortom een situatie die voorkomen dient te worden. Bij relatief lage luchtvochtigheid zoals een kantoor of leefruimte volstaat vaak een dampremmende folie zoals onze Miofol® 125S of Miofol®100S. Echter wanneer de vochtconcentratie dusdanig hoog is kan het zijn dat de dampdruk zo hoog is dat een dampremmende folie te veel damp doorlaat.
Normaliter is het doorlaten van een beperkte hoeveelheid damp geen reden tot condensatie omdat deze damp eenvoudig wordt afgevoerd door de damp open folie (of dampdoorlatende folie) aan de koude zijde van de isolatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onze spinvliesfolies van Polytex® of Tyvek®.
In bijvoorbeeld badkamers, zwembaden of sauna’s maar ook in sommige gevallen kinderdagverblijven waar de temperatuur hoog is, is het aan te raden een dampdichte folie zoals de Miofol® 125AV, de Miofol® 150A of TAFTEX® IN-150 aan te brengen. Deze folies zijn dampdicht en zorgen ervoor dat er meer weerstand tegen de dampdruk wordt geboden dan een dampremmende folie.
Al onze dampdichte folies op een rijtje
AirGuard® Reflective is een 100% lucht- en dampdichte folie voorzien van een zijde aluminium met een zeer lage emissiviteit.
Alkreflex® 2L-2 is samengesteld uit twee lagen luchtkussenfolie, afgewerkt met een laag gecoate pure aluminium aan beide zijden.
Miofol AVS 4 is een 5-laags gelamineerde vloerfolie voorzien van folieflap en geïntegreerde kleefstrook.
Alkreflex® 2.5 is een meerlaags isolerend membraan, welke geschikt is voor wand- en daktoepassing.
Miofol 150A is een dampdichte reflecterende aluminium folie die versterkt is met een polypropyleen weefsel.
Een dampdichte folie van Meuwissen Gerritsen
Ben je op zoek naar een dampdichte folie? Wanneer je jouw constructie op de best mogelijke manier wilt isoleren dan is het van belang dat je voor de hoogste kwaliteit isolatiefolie kiest. Voor het vinden van de juiste damp dichte folie ben je bij ons aan het juiste adres. Sinds 1954 focussen wij namelijk op het produceren en leveren van onder andere dampdichte folies van uitsluitend A-merken aan de bouwmaterialenhandel.
De beste dampdichte folie met specialistisch advies
Naast het leveren van de beste kwaliteit dampdichte folie delen wij graag onze kennis over hoe je deze op de beste manier kunt toepassen. Wij delen onze kennis graag via onze blogs en instructievideo’s. Lees snel verder om meer te leren over een dampdichte folie. Niet zeker welke folie het meest geschikt is voor jouw toepassing? Check onze foliewijzer of neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies.
Wat is het verschil tussen dampremmend en dampdicht?
Een dampdichte folie heeft een grotere dichtheid dan een dampremmende folie. Beide folies worden aan de warme kant van de isolatie aangebracht om energieverlies middels ongewenste luchtstromen te voorkomen en weerstand te bieden tegen de hogere luchtvochtigheid in een gebouw. Een dampremmende folie voldoet wanneer de luchtvochtigheid en temperatuur niet te hoog zijn. Een dampdichte folie wordt met name toegepast wanneer de hoeveelheid vocht en damp te hoog bij bijvoorbeeld in een badkamer. Feitelijk is dampdicht de overtreffende trap in bescherming aan de warme kant ten opzichte van een dampremmende folie.
Waarom is een dampdichte folie vaak van aluminium?
Aluminium heeft een extreem gesloten oppervlak zeker ten opzichte van een kunststof materiaal. Damp is water in gasvorm en kan zich zelfs door op het oog gesloten oppervlakken zoals een plastic folie heen migreren. Aluminium wordt ingezet om hoge barrière eigenschappen aan het materiaal te geven. Daarom worden onze dampdichte producten zoals Alkreflex®, Miofol®, TAFTEX® geproduceerd met puur aluminium.
Hoe wordt dampdichte folie toegepast?
Dampdichte folie waar aanbrengen?
Een dampdichte folie wordt altijd aan de binnenzijde van de constructie aangebracht. Dit wordt ook wel de warme kant genoemd. Wanneer er folie aan de buitenkant, oftewel de koude kant, moet worden aangebracht dan kies je bijvoorbeeld voor een dampopen folie. Wanneer je gevels in een ruimte met klimaatklasse 4 wilt isoleren dan kies je ervoor om de dampdichte folie aan de binnenkant aan te brengen in combinatie met een dampopen folie aan de buitenkant. Wanneer namelijk onverhoopt toch vocht naar binnen doordringt dan wordt dit makkelijker naar buiten afgevoerd. Op deze manier blijft het isolatiemateriaal beter intact.
Hoe verwerk ik een dampdichte folie?
Wanneer een constructie dampdicht opgeleverd moet worden is met name een gedetailleerde afwerking belangrijk. Een dampdicht product van Meuwissen Gerritsen doet het meeste werk, maar wanneer de folie niet goed wordt toegepast zal het eindresultaat niet dampdicht zijn. Onze folies worden veelal met nieten bevestigd. Om zo min mogelijk perforaties aan te brengen is het aan te bevelen de folie te bevestigen door middel van onze VAST-R® dubbelzijdig tape. Wanneer u toch kiest voor het nieten van de folie doe dit dan zoveel mogelijk in de rand waar je later de volgende baan overlapt zodat perforaties worden afgeplakt met de juiste tape.
Rol de folie horizontaal of verticaal uit over de isolatie en constructie. Zorg dat de aansluiting aan een aangrenzende muur of plafond een aantal cm oversteekt zodat dit met VAST-R® dubbelzijdig tape, VAST-R® Butyl tape of VAST-R® Seal pro luchtdicht wordt afgesloten. Overlap de folie minimaal 10 cm en tape de naden en nietjes af met VAST-R® aluminium tape basic.
Doorvoeren of onderbrekingen luchtdicht afsluiten met Tyvek Flexwrap tape. Het is bij een dampdichte constructie aan te raden tussen de wandafwerking en de folie een luchtspouw te hanteren door middel van tengels. Een luchtspouw zorgt ervoor dat leidingen vóór de folie langs kunnen lopen en in een later stadium de folie minder snel zal beschadigen als er iets in de muur wordt geschroefd.
Meuwissen Gerritsen: Marktleider sinds 1954
Sinds 1954, is Meuwissen Gerritsen als familiebedrijf, marktleider in technische bouwfolies. Wij produceren dampdicht folie, maar ook dampremmende folie, dampopen folie en meer. In onze eigen fabriek in Haarlem produceren wij enkel en alleen technische bouwfolies van hoogwaardige kwaliteit. Wij moderniseren continu ons machinepark om zo de allerbeste kwaliteit te leveren. Doordat wij al sinds 1954 bestaan, hebben wij ontzettend veel kennis opgedaan omtrent technische bouwfolies. Wij kunnen jou als klant op de best mogelijke manier adviseren over bijvoorbeeld een dampdichte folie. Het gaat bij ons om het bieden van de hoogste kwaliteit bouwfolies en het delen van onze kennis om zo tot de allerbeste resultaten te komen.
Check onze foliewijzer
Wil je precies weten welke folie het meest geschikt is voor je vloer, gevelisolatie, dakisolatie of wand? Check dan onze foliewijzer! Binnen slechts één minuut kom je erachter welke technische bouwfolie het meest geschikt is voor jouw toepassing. Wij hebben deze foliewijzer kunnen ontwikkelen doordat wij door de jaren heen vrijwel alle situaties weleens tegen zijn gekomen. Hierdoor weten wij aan de hand van een paar korte vragen welke folie het best past. Wanneer je advies wilt over wat het best bij jouw situatie past dan kun je ook contact met ons opnemen. Onze specialisten zijn experts op het gebied van technische bouwfolies en kunnen je op de best mogelijke manier helpen.