Dampopen folie

Een dampopen folie is in staat om vocht in de vorm van damp door te laten terwijl water tegengehouden wordt. Wanneer de isolatie door onvoldoende dampremmende afsluiting aan de binnenzijde of tijdens de bouwfase niet goed beschermd is, helpt de dampopen folie om het vocht af te voeren zonder dat de constructie nat wordt. Dampopen folies worden toegepast achter de gevelbekleding of dakbedekking aan de koude zijde van gevel en dak.

Op zoek naar de juiste folie?

Wat is een dampopen folie?

Een dampopen folie is een folie die ontstane damp de kans geeft om door de folie heen te gaan. Damp is water of vocht in gasvorm en is, in tegenstelling tot een druppel water, meestal niet met het blote oog zichtbaar.

Dampopen folies worden toegepast aan de koude zijde van de constructie. Veelal achter de gevelbekleding of onder de dakpannen. Belangrijk bij het bepalen van de juiste folie is om goed te kijken naar het type constructie. Gaat het om een dak of een gevel en wordt de folie direct op de harde ondergrond bevestigd of op zachte isolatie? Daarnaast is ook de uiteindelijke afwerking van belang. Zo moeten er andere folies toegepast worden wanneer de afwerking bestaat uit slecht sluitende pannen of een zinken dak die te maken krijgt met hoge temperaturen wanneer de zon erop staat.

Waarom dampopen folie

Is damp open folie echt nodig? Dat varieert per toepassing. In deze alinea leggen we uit waarom dampopen folie voor bepaalde toepassingen de beste keuze is. De naam zegt het eigenlijk al: dampopen folie is een open folie die ontstane damp de kans geeft om door de folie heen te gaan. De folie wordt toegepast aan de ‘koude zijde’ van een constructie en dan voornamelijk achter de gevelbekleding of onder dakpannen. Dampopen folie zorgt ervoor dat vocht van binnen naar buiten kan ‘uitdampen’. Hierdoor ontstaat er een constructie welke zeer goed bestand is tegen vochtproblemen. Ook ga je schimmelvorming tegen, wat weer goed is voor de gezondheid.

Is dampopen folie waterdicht

Een dampopen folie is in vrijwel alle gevallen ook waterkerend of waterdicht met het doel om water van buitenaf niet door te laten. Tegelijk zorgt dampopen folie ervoor dat vocht vanuit de constructie naar buiten kan verdampen. De keuze voor dampopen folie kopen is volledig afhankelijk van je wensen en de beoogde constructie. Vraag je je af welk type dampopen folie het meest geschikt is voor jouw constructie of heb je vragen over de werking ervan? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten voor vrijblijvend advies.

Spinvlies/geperforeerde folies

Spinvliesfolies of geperforeerde folies zijn veelal damp-open. Spinvliesfolie is een ruim begrip omdat het aangeeft dat de sterke laag van de folie gemaakt is uit een nonwoven ofwel spinvlies laag. Een spinvliesfolie bestaat veelal uit meerdere lagen waarvan één van de lagen een functionele waterdichte laag is. Spinvlies folies zijn daarmee volledig waterdicht maar laten tegelijkertijd damp wel door. De folies van Polytex® en Miotex® zijn voorbeelden van spinvliesfolies in ons assortiment.

Een geperforeerde folie is een isolatiefolie waarbij over het oppervlak minuscule gaatjes worden geperforeerd. Deze gaatjes zijn dermate klein dat een waterdruppel, wanneer de folie verticaal in een gevel is toegepast, hier niet doorheen kan komen. Maar tegelijkertijd kan damp wel vanuit de constructie door de microperforatie zijn weg naar buiten vinden. Er zijn veel aanbieders in de markt die claimen geperforeerde folies te verkopen maar er is veel onderscheid tussen de verschillende producenten. Het formaat en de hoeveelheid van de gaatjes samen met de diepte waarmee geperforeerd wordt is bepalend voor de effectiviteit van de folie.

Al onze dampopen folies op een rijtje

Heb ik naast een dampremmende folie ook een damp-open folie nodig?

Constructies kunnen een hoge mate van vocht bevatten. Dit kan tijdens de bouw ontstaan omdat het hout of isolatiemateriaal buiten heeft gelegen en hierbij nat is geworden maar in de meeste gevallen komt dit door vocht vanuit het gebouw. De warme lucht in een gebouw kan meer vocht vasthouden dan koude lucht buiten. Doordat de vochtconcentratie binnen in de vorm van damp hoger is dan buiten ontstaat er een dampspanning. Oftewel, in het gebouw is de dampdruk hoger dan buiten. Door het verschil in dampdruk wordt de damp van binnen door het dak of de wandconstructie naar buiten gedrukt. Daarom is het essentieel om een goede dampremmende folie, zoals de Miofol® 125S of een dampdichte folie zoals de Miofol® 125AV aan de warme kant van de isolatie aan te brengen.

Maar wanneer de dampremmende of dampdichte folie niet goed is toegepast of is beschadigd dan kan de damp alsnog in de isolatie en constructie terecht komen. Wanneer de isolatie of constructie nat is geworden dan tast dit de werking van de isolatie drastisch aan. Daarnaast ontstaat er ook de kans op schimmels of houtrot.

Waarom is een damp-open folie dan essentieel?

Om vocht in de constructie of isolatie te voorkomen is het cruciaal om het vocht af te kunnen voeren. Daarvoor is de damp-open of dampdoorlatende folie aan de koude zijde van de constructie. Vocht kan door de damp-open folie heen trekken en wordt zo achter de gevelbekleding of onder de dakpannen middels ventilatie afgevoerd. Een goed verwerkte dampremmende of dampdichte folie is er om zoveel als mogelijk toetredend vocht tegen te houden waarbij een damp-open folie ervoor zorgt dat het vocht netjes afgevoerd wordt naar buiten. Zo blijft het vochtgehalte, de werking, maar vooral de levensduur van de constructie en isolatie gewaarborgd.

Een Polytex® spinvliesfolie als damp-open en waterdichte folie aan de koude zijde in combinatie met een Miofol® dampremmende of dampdichte folie aan de binnenzijde garanderen een functionele en duurzame constructie.

Zo wordt dampopen folie toegepast

dampopen folie
damp open folie
dampopen folie

Waarom een spinvliesfolie of geperforeerde folie van Meuwissen Gerritsen?

Meuwissen Gerritsen is de eerste producent die beide folies heeft ontwikkeld. De eigenschappen die nodig zijn voor een duurzame constructie hebben wij in de afgelopen decennia doorontwikkeld tot de producten die het nu zijn. Daarnaast worden onze producten uitvoerig gekeurd om een gewaarborgde kwaliteit met KOMO-certificaat volgens de geleden BRL aan te kunnen bieden. De producten hebben zich meermaals in extreme klimaatomstandigheden bewezen zodat we de kwaliteit van isolatiematerialen kunnen garanderen.

Wanneer kun je beter geen spinvliesfolie gebruiken?

In feite kun je, zolang je de folie aan de koude zijde verwerkt en goed weet welk type Polytex®, TAFTEX® of Miofol® folie je nodig hebt, een ademende folie altijd volgens de verwerkingsvoorschriften verwerken. Echter wanneer een constructie niet is geïsoleerd en er wordt wel een damp-open folie toegepast dan is de kans groot dat condens aan de onderkant (warme kant van de constructie) ontstaat. Een folie, hoe damp-open ook, vormt altijd een drempel voor uittredend vocht ten opzichte van een constructie zonder folie. Daarom is het ten alle tijden aan te bevelen dat een damp-open folie, spinvliesfolie of geperforeerde folie in combinatie met isolatie aangebracht wordt.

Waar mag je geperforeerde folies niet gebruiken?

Een geperforeerde folie zoals de Miofol® folies zijn bijzonder damp-open en waterkerend maar echter niet volkomen waterdicht. De mate van waterdichtheid wordt aangeven met W1 of W2. Spinvliesfolies en de Tyvek® folies zijn zogenaamde W1 folies en daarmee volledig waterdicht en geschikt voor dak en geveltoepassingen. Een geperforeerde folie is waterkerend (W2) en niet volledig waterdicht. Op het dak is de impact van regen groter dan in verticale verwerking in een gevel. Om deze reden adviseren wij om geperforeerde folies voornamelijk bij gevelisolatie toe te passen en niet bij dakisolatie.

Hoe dampopen folie aanbrengen

Dampopen folie aanbrengen. Hoe doe je dat? Het kan zijn dat je hebt gezocht op ‘dampopen folie binnenkant’ of ‘damp open folie dak’ en nu wilt weten hoe je deze het beste kunt aanbrengen. Op onze website kun je per product uitgebreide instructievideo’s vinden. Zo ben je altijd voorzien van de juiste kennis. Heb je na het zien van de video’s vragen of wil je liever gelijk met onze specialisten spreken over de werking en plaatsing van damp open folie? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen je graag.

Dampopen folie bij Meuwissen Gerritsen

Ben je op zoek naar dampopen of waterdichte folie van hoogwaardige kwaliteit. Dan zijn wij ervan overtuigd dat je bij ons aan het juiste adres bent. Al sinds 1954 focussen wij ons als familiebedrijf op het produceren van de laatste innovaties op het gebied van technische bouwfolies waaronder damp open folie. Daarnaast geven wij graag advies over hoe je dampopen folie het best toe kunt passen in de praktijk. Benieuwd welke folie het meest geschikt is voor jouw toepassing? Bekijk de foliewijzer en krijg binnen één minuut het juiste advies.

hoe verwerk jij onze producten? Deel het met ons.
#MGBOUW Dampopen folie Dampopen folie Dampopen folie Dampopen folie
Dampopen folie Dampopen folie Dampopen folie Dampopen folie