Damp-open
folie

Wat is een

Damp-open
folie?

Een dampopen folie is in staat om vocht in de vorm van damp door te laten terwijl water tegengehouden wordt. Wanneer de isolatie door onvoldoende dampremmende afsluiting aan de binnenzijde of tijdens de bouwfase niet goed beschermd is, helpt de dampopen folie om het vocht af te voeren zonder dat de constructie nat wordt. Dampopen folies worden toegepast achter de gevelbekleding of dakbedekking aan de koude zijde van gevel en dak.

Dampremmende folie_binnenzijde dak & wand (2)_Meuwissen Gerritsen

Waarom is

Een damp-open folie noodzakelijk?

Dampopen folies worden toegepast aan de koude zijde van de constructie. Veelal achter de gevelbekleding of onder de dakpannen. Een dampopen folie is een open folie die ontstane damp de kans geeft om door de folie heen te gaan. De folie zorgt ervoor dat vocht van binnen naar buiten kan ‘uitdampen’. Hierdoor ontstaat er een constructie welke zeer goed bestand is tegen vochtproblemen. Ook ga je schimmelvorming tegen, wat weer goed is voor de gezondheid.

Belangrijk bij het bepalen van de juiste folie is om goed te kijken naar het type constructie. Gaat het om een dak of een gevel en wordt de folie direct op de harde ondergrond bevestigd of juist op zachte isolatie? Daarnaast is ook de uiteindelijke afwerking van belang. Zo moeten er andere folies toegepast worden wanneer de afwerking bestaat uit slecht sluitende pannen of een zinken dak die te maken krijgt met hoge temperaturen wanneer de zon erop staat.

Ontdek onze damp-open folies

Wat is een

Spinvliesfolie

Spinvliesfolies of geperforeerde folies zijn veelal damp-open. Spinvliesfolie is een ruim begrip omdat het aangeeft dat de sterke laag van de folie gemaakt is uit een nonwoven ofwel spinvlies laag. Een spinvliesfolie bestaat vaak uit meerdere lagen waarvan één van de lagen een functionele waterdichte laag is. Spinvlies folies zijn daarmee volledig waterdicht maar laten tegelijkertijd damp wel door. De folies van Polytex® en Miotex® zijn voorbeelden van spinvliesfolies in ons assortiment.

Wat is dan een gepeforeerde folie?
Een geperforeerde folie is een isolatiefolie waarbij over het oppervlak minuscule gaatjes worden geperforeerd. Deze gaatjes zijn dermate klein dat een waterdruppel, wanneer de folie verticaal in een gevel is toegepast, hier niet doorheen kan komen. Maar tegelijkertijd kan damp wel vanuit de constructie door de microperforatie zijn weg naar buiten vinden. Er zijn veel aanbieders in de markt die claimen geperforeerde folies te verkopen maar er is veel onderscheid tussen de verschillende producenten. Het formaat en de hoeveelheid van de gaatjes samen met de diepte waarmee geperforeerd wordt is bepalend voor de effectiviteit van de folie.

Wanneer mag je gepeforeerde folies niet gebruiken?
Een geperforeerde folie zoals de Miofol® folies zijn bijzonder damp-open en waterkerend maar echter niet volkomen waterdicht. De mate van waterdichtheid wordt aangeven met W1 of W2. Spinvliesfolies en de Tyvek® folies zijn zogenaamde W1 folies en daarmee volledig waterdicht en geschikt voor dak en geveltoepassingen. Een geperforeerde folie is waterkerend (W2) en dus niet volledig waterdicht. Op het dak is de impact van regen groter dan in verticale verwerking in een gevel. Om deze reden adviseren wij om geperforeerde folies voornamelijk bij gevelisolatie toe te passen en niet bij dakisolatie.

Dampopen folie

Instructievideo’s

Zo verwerk je een dampopen folie

Alleen door een dampopen folie op de juiste manier te verwerken bescherm je de constructie van buitenaf. In onze instructievideo’s leggen we je stap voor stap uit hoe je onze producten het beste toepast.

Instructievideo’s

Zo verwerk je een dampopen folie

Alleen door een dampopen folie op de juiste manier te verwerken bescherm je de constructie van buitenaf. In onze instructievideo’s leggen we je stap voor stap uit hoe je onze producten het beste toepast.

Dampopen folie

Daarom is een dampopen folie

zo belangrijk

Om vocht in de constructie of isolatie te voorkomen is het cruciaal om het vocht af te kunnen voeren. Daarvoor is de damp-open of dampdoorlatende folie aan de koude zijde van de constructie. Vocht kan door de damp-open folie heen trekken en wordt zo achter de gevelbekleding of onder de dakpannen middels ventilatie afgevoerd. Een goed verwerkte dampremmende of dampdichte folie is er om zoveel als mogelijk toetredend vocht tegen te houden waarbij een damp-open folie ervoor zorgt dat het vocht netjes afgevoerd wordt naar buiten. Zo blijft het vochtgehalte, de werking, maar vooral de levensduur van de constructie en isolatie gewaarborgd.

Een Polytex® spinvliesfolie als damp-open en waterdichte folie aan de koude zijde in combinatie met een Miofol® dampremmende of dampdichte folie aan de binnenzijde garanderen een functionele en duurzame constructie.

Is een damp-open folie

waterdicht?

Een dampopen folie is in vrijwel alle gevallen ook waterkerend of waterdicht met het doel om water van buitenaf niet door te laten. Tegelijk zorgt dampopen folie ervoor dat vocht vanuit de constructie naar buiten kan verdampen. De keuze voor dampopen folie kopen is volledig afhankelijk van je wensen en de beoogde constructie. Vraag je je af welk type dampopen folie het meest geschikt is voor jouw constructie of heb je vragen over de werking ervan? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten voor vrijblijvend advies.

Dampremmende folie_binnenzijde dak & wand (2)_Meuwissen Gerritsen

Heb ik dan ook nog een dampremmende folie nodig?

Constructies kunnen een hoge mate van vocht bevatten. Dit kan tijdens de bouw ontstaan omdat het hout of isolatiemateriaal buiten heeft gelegen en hierbij nat is geworden maar in de meeste gevallen komt dit door vocht vanuit het gebouw. De warme lucht in een gebouw kan meer vocht vasthouden dan koude lucht buiten. Doordat de vochtconcentratie binnen in de vorm van damp hoger is dan buiten ontstaat er een dampspanning. Oftewel, in het gebouw is de dampdruk hoger dan buiten. Door het verschil in dampdruk wordt de damp van binnen door het dak of de wandconstructie naar buiten gedrukt. Daarom is het essentieel om een goede dampremmende folie, zoals de Miofol® 125S of een dampdichte folie zoals de Miofol® 125AV aan de warme kant van de isolatie aan te brengen.

Maar wanneer de dampremmende of dampdichte folie niet goed is toegepast of is beschadigd dan kan de damp alsnog in de isolatie en constructie terecht komen. Wanneer de isolatie of constructie nat is geworden dan tast dit de werking van de isolatie drastisch aan. Daarnaast ontstaat er ook de kans op schimmels of houtrot.

Dampopen folie

Koop je folie bij een van

onze
dealers

Meuwissen Gerritsen is specialist in de ontwikkeling en productie van technische bouwfolies waaronder dampremmende folie, dampopen folie, dampdichte folie en nog zoveel meer. Met de folies van onze bekende A-merken ben je verzekerd van de beste kwaliteit folies. Met inmiddels 1200 verkooppunten kun je onze producten bij bouwmaterialenhandels in de gehele benelux vinden.
Dampopen folie

Kwaliteit waar je op kunt

rekenen

Meuwissen Gerritsen is de eerste producent die spinvliesfolies en geperforeerde folies heeft ontwikkeld. De eigenschappen die nodig zijn voor een duurzame constructie hebben wij in de afgelopen decennia doorontwikkeld tot de producten die het nu zijn. Daarnaast worden onze producten uitvoerig gekeurd om een gewaarborgde kwaliteit met KOMO-certificaat aan te kunnen bieden. Ons team geeft je graag advies over welke damp-open folie voor jou het meest geschikt is en hoe je deze het beste kunt verwerken.

hoe verwerk jij onze producten? Deel het met ons.
#MGBOUW Dampopen folie Dampopen folie Dampopen folie Dampopen folie
Dampopen folie Dampopen folie Dampopen folie Dampopen folie