Selecteer een pagina

Alles over dampremmende folie in het kort

Een dampremmende folie is een folie die wordt toegepast in het bouwproces om een geïsoleerde constructie vanaf de warme kant (binnenzijde) af te sluiten. De folie zorgt voor een luchtdichte afsluiting zodat warme lucht niet kan ontsnappen, wat direct energieverlies tegengaat. Daarnaast zorgt de folie er ook voor dat dampspanning tegengehouden wordt. Vandaar de naam dampremmende folie.
Op zoek naar de juiste folie?

Wat doet een dampremmende folie?

In een geïsoleerde ruimte is het binnen meestal warmer dan buiten. De lucht binnen heeft daarnaast doorgaans een hoge luchtvochtigheid. Dat wil zeggen dat er damp in de lucht zit.

Met het blote oog is dat pas te zien bij extreme luchtvochtigheid zoals na het douchen in de badkamer. Je ziet dat de spiegel beslaat of damp condenseert op de ramen. Wanneer er binnen een hogere luchtvochtigheid en temperatuur is dan buiten dan ontstaat er dampspanning.

Een dampremmende folie zorgt voor weerstand zodat de damp binnen blijft in de warme lucht en er geen energie verloren gaat. Daarnaast zorgt een dampremmende folie ervoor dat damp niet in ongewenste hoeveelheden door de folie kan doordringen waardoor je schimmels en houtrot tegengaat.

Wanneer gebruik je een dampremmende folie?

Een dampremmende folie kan worden toegepast in dak- en gevelconstructies en wordt altijd aan de binnenzijde van de constructie dus aan de warme kant van de isolatie toegepast.

Al onze dampremmende folies op een rijtje

Waar wordt dampremmende folie gebuikt?

alkreflex 2l-2
Technische tekening Miofol VS2
Technische tekening TAFTEX IN-100

Waarom is een dampremmende folie belangrijk?

Voorkom condensatie met een dampremmende folie

Omdat warme lucht meer vocht kan vasthouden dan koude lucht ontstaat er condensatie wanneer warme lucht afkoelt naar buiten. In een geïsoleerde woning is er een hoge luchtvochtigheid van de warme lucht welke kan zorgen voor condensatie in de constructie wanneer deze niet behoorlijk is afgesloten door de juiste folie. Deze condensatie kan vervolgens zorgen voor schimmel, ongedierte of houtrot. Daarnaast is de werking van het isolatiemateriaal aanzienlijk minder wanneer deze vochtig is.

Verduurzamen van een constructie

Isoleren en het verduurzamen van een constructie is enorm belangrijk om de energieprestatie van een gebouw of woning te verbeteren. Het levert direct bij aan een lagere energierekening maar zorgt bovenal voor een reductie in schadelijke uitstoot. Het isoleren van een dak of wand kan met installatie en afwerking een substantiële investering zijn.

Een fractie van deze totale kosten zijn de kosten voor een goede dampremmende folie. Bespaar daarom niet op de folie en kies voor een folie met aantoonbare prestatie.

Verhoog je isolatiewaarde

Wanneer je besluit een ruimte te isoleren dan kun je kiezen voor verschillende isolatiematerialen. Isolatie is niks anders dan een laag die de temperatuurverschillen tussen een koude omgeving (buiten) en een warme omgeving (binnen) reduceert. Dat gebeurt meestal door een lage warmteweerstand. Een lage warmteweerstand, dus een hoge isolatiewaarde, wil zeggen dat warme lucht niet makkelijk kan afkoelen door de koude omgeving buiten.

Echter, de meeste isolatiematerialen zoals glas- of steenwol, zijn niet geschikt voor het tegengaan van luchtstromen waardoor warme lucht kan ontsnappen. Dit gebeurt ook wanneer isolatieplaten niet luchtdicht op elkaar zijn aangesloten. Een dampremmende folie voorkomt dat de warme lucht van binnen kan ontsnappen. Oftewel, wanneer er geen dampremmende folie of de verkeerde folie wordt toegepast dan zal warme vochtige lucht door de isolatie ontsnappen naar buiten en dit heeft een negatief effect op het energieverbruik.

Wanneer heb ik geen dampremmende folie nodig?

In bepaalde constructies is het aan te bevelen om een in plaats van een dampremmende folie een dampdichte folie toe te passen. Wanneer de hoeveelheid luchtvochtigheid dermate hoog is bij bijvoorbeeld een badkamer dan spreken we van klimaatklasse 4. In deze gevallen zal een dampremmende folie alsnog te veel damp doorlaten en is een hogere dampweerstand noodzakelijk. Daarom adviseren wij in het geval van klimaatklasse 4 een dampdichte folie, zoals de Miofol® 125 AV of Miofol® 150A toe te passen.

Ook zijn er constructies waarbij de koude zijde van de isolatie volledig is afgesloten. Denk hierbij aan een plat dak met bitumen dakbedekking of EPDM. In deze constructies is de koude zijde al dampdicht en dient er aan de warme zijde een intelligente dampremmer of klimaatfolie te worden toegepast zoals de Miofol® Active of Tyvek AirGuard Smart.

Wat is een Sd waarde?

Een Sd waarde of ook wel µd waarde is de mate van dampdiffusieweerstand. Ofwel de mate waarin een materiaal weerstand geeft tegen dampdruk. Hoe hoger de Sd waarde van een bepaald product hoe meer damp wordt tegenhouden. De Sd waarde wordt uitgedrukt in meters omdat de waarde aangeeft wat de dampdiffusieweerstand van een bepaald materiaal is uitgedrukt in meters lucht.

Een dampopen product zoals Tyvek of Polyex® heeft bijvoorbeeld een Sd waarde van 0,02 tot 0,04 meter. Een dampremmende folie kan variëren tussen de 3 en de 100 meter. De Sd waarde van dampdichte folies is zelfs veel hoger dan dat.

Hoe moet je een dampremmende folie aanbrengen?

Met nieten

  1. Rol de folie uit met de bedrukking leesbaar
  2. Niet de folie vast aan de constructie. Beperk het aantal nieten of breng deze aan op plaatsen waar later de overlap van de volgende baan komt om perforatie te voorkomen.
  3. Plak zichtbare nieten en overlappen af met de juiste luchtdichte tape zoals de VAST-R® Folie tape basic.

Met dubbelzijdig tape

  1. Gebruik voor een luchtdichte bevestiging zonder nieten de VAST-R® dubbelzijdig tape, VAST-R® Sealpro of VAST-R® Butyl tape.
  2. Breng de dubbelzijdige tape aan op de onderconstructie en druk stevig aan.
  3. Verwijder de releaselaag
  4. Rol de folie uit met de bedrukking leesbaar en druk tegen de dubbelzijdige tape aan.
  5. Wrijf na voor een goede hechting.

Waarom zijn de dampremmende Miofol® folies de juiste keuze?

Wij zijn er trots op dat de dampremmende folies van Miofol® het meest gebruikt worden door professionele verwerkers. Miofol® is het resultaat van decennialange doorontwikkeling en daarmee als productgroep aanwezig in een groot deel van de bestaande bouw. Miofol® is in tegenstelling tot veel PE folies CE gekeurd wat tegenwoordig een vereiste is om toegepast te worden in de bouw. De samenstelling van Miofol® is met zorg ontwikkeld zodat de eigenschappen van de folie op de lange duur gewaarborgd zijn.

Een dampremmende folie wordt tijdens zijn levensduur blootgesteld aan temperatuurschommelingen. Wanneer een folie jarenlang opwarmt en afkoelt kan dat op lange termijn leiden tot een beperking van de flexibiliteit en werking. Met Miofol® koopt u zekerheid gemaakt in Nederland.

hoe verwerk jij onze producten? Deel het met ons.
#MGBOUW