Reflectie folie

Een reflectie folie heeft een reflecterend oppervlak met een lage emissiviteit wat tot gevolg heeft dat het warmtestraling niet absorbeert maar reflecteert. Vooral in het geval van een luchtspouw zorgt een reflectie folie voor een hogere isolatiewaarde van de constructie.
Op zoek naar de juiste folie?

Isoleren door reflectie

Isoleren door middel van reflectie wordt in de praktijk al vaak toegepast zoals bij een thermofles waarbij vloeistof langer warm gehouden wordt of een aluminiumdeken voor drenkelingen die lang in koud water gelegen hebben.

De mate waarin een product isoleert, wordt uitgedrukt in een zogenaamde R-waarde, oftewel de warmteweerstand. Hoe hoger de R-waarde, des te beter de warmte-isolatie. De R-waarde wordt bepaald door de mate waarin de warmteoverdracht door geleiding, convectie en stralingen wordt tegengegaan.

Voor een materiaal als beton is alleen de weerstand tegen warmteoverdracht door geleiding bepalend en zijn convectie en straling in het materiaal zelf niet van toepassing. De meeste constructies zijn echter opgebouwd uit meerdere materiaallagen, eventueel gescheiden door een luchtspouw. In luchtspouwen is de warmteoverdracht door stroming en geleiding gering en wordt het warmteverlies voornamelijk bepaald door straling. Door de luchtspouw te isoleren met een reflecterende folie zoals Alkreflex® kunnen hoge warmteweerstanden gerealiseerd worden met een relatief klein ruimtegebruik.

Al onze reflectie folies op een rijtje

Waar wordt reflectie folie gebuikt?

Technische tekening Alkreflex 2L-2 - Vloer
Technische tekening Alkreflex roof 1.7
Technische tekening Alkreflex 2L-2 - Vloer

Reflectie folies van Meuwissen Gerritsen

Meuwissen Gerritsen ontwikkeld al decennialang reflectiefolies die de isolatiewaarde van een constructie spectaculair verbetert. Deze verbetering van de thermische weerstand is uitvoerig getest door TNO. Zo kan de Miofol® 170AG gemakkelijk in plaats van bijvoorbeeld de Miofol® 125G worden aangebracht. Ook zomers heeft dit een voordeel aangezien de reflectie folie aan de buitenzijde van het binnenspouwblad is aangebracht en hiervoor instralende zonnewarmte weert. Hiervoor zorg je ervoor dat de ruimte in de zomer koel blijft en bespaar je extra kosten voor bijvoorbeeld airconditioning.

Binnen het assortiment van Meuwissen Gerritsen kun je verschillende reflectiefolies vinden van zowel Miofol®, Alkreflex®, Polytex® en TAFTEX®. Hierbij zijn de Miofol® 200A1 en 200A1G de nieuwste innovaties op het gebied van reflectiefolie omdat deze met brandklasse A volledig onbrandbaar zijn. Daarnaast zijn de dampdichte folies Miofol® 125AV, Miofol® 150A en de TAFTEX IN-150 voorbeelden van reflectiefolies die uitermate geschikt zijn om toe te passen aan de binnenzijde van vochtige ruimtes met klimaatklasse 4.

Het toepassen van een reflectiefolie

Wil je een reflectiefolie effectief toepassen dan moet de reflecterende zijde minimaal 20 mm afstand houden tot het volgende oppervlak. Raakt het oppervlak het volgende materiaal dan treedt geleiding op en is de isolatie buiten werking gesteld. Deze luchtlaag is dus essentieel voor een optimale werking van de isolatie. Een vrij oppervlak met een emissie coëfficiënt van minder dan 0,1 levert een toevoeging van de R-waarde in een constructie van ongeveer 0,7. De materiaaldikte van het achterliggende materiaal mag met de betreffende labda waarde worden toegevoegd aan deze R-waarde. Zo kun je zelf de effectiviteit van de reflectiefolie op de R-waarde van de ruimte berekenen. Mocht je hierbij toch nog op zoek zijn naar specialistisch advies, neem dan contact met ons op.

hoe verwerk jij onze producten? Deel het met ons.
#MGBOUW Reflectie folie Reflectie folie Reflectie folie Reflectie folie
Reflectie folie Reflectie folie Reflectie folie Reflectie folie