Dampremmende
folie

Zo voorkom je

Energie verlies

Een dampremmende folie is een folie die wordt toegepast in het bouwproces om een geïsoleerde constructie vanaf de warme kant (binnenzijde) af te sluiten. De folie zorgt voor een luchtdichte afsluiting zodat warme lucht niet kan ontsnappen, wat direct energieverlies tegengaat. Daarnaast zorgt de folie er ook voor dat dampspanning tegengehouden wordt. Daarom noemen we het ook een dampremmende folie.

Dampremmende folie_Miofol 125S_Meuwissen Gerritsen

Zo werkt

Een dampremmende folie

In een geïsoleerde ruimte is het binnen meestal warmer dan buiten. De lucht binnen heeft daarnaast doorgaans een hoge luchtvochtigheid. Dat wil zeggen dat er damp in de lucht zit. Met het blote oog is dat pas te zien bij extreme luchtvochtigheid zoals na het douchen in de badkamer. Je ziet dat de spiegel beslaat of damp condenseert op de ramen. Wanneer er binnen een hogere luchtvochtigheid en temperatuur is dan buiten dan ontstaat er dampspanning.

Een dampremmende folie zorgt voor weerstand zodat de damp binnen blijft in de warme lucht en er geen energie verloren gaat. Daarnaast zorgt een dampremmende folie ervoor dat damp niet in ongewenste hoeveelheden door de folie kan doordringen waardoor je schimmels en houtrot tegengaat.

Ontdek onze dampremmende folies

Voor binnenzijde

Dak & Wand

Een dampremmende of dampwerende folie kun je toepassen bij bijvoorbeeld dakisolatie of gevelisolatie. Een dampremmende folie wordt altijd aan de binnenzijde van de constructie geplaatst, oftewel aan de ‘warme kant’ van de isolatie. Dampremmende folie zorgt voor weerstand waardoor damp niet kan ontsnappen. Hierdoor gaat er tevens geen onnodige energie verloren. Daarnaast zorgt een dampremmende folie ervoor dat damp niet door de vochtwerende folie kan dringen. Op deze manier ga je schimmels en houtrot tegen. Wil je weten hoe je op de juiste manier dampremmende folie verwerkt? Op onze website vind je verschillende artikelen met uitleg en instructievideo’s of neem contact met ons op voor een passend advies.

Dampremmende folie_binnenzijde dak & wand (2)_Meuwissen Gerritsen

Daarom is een dampremmende folie

zo belangrijk

Voorkom condensatie

Omdat warme lucht meer vocht kan vasthouden dan koude lucht ontstaat er condensatie wanneer warme lucht afkoelt naar buiten. In een geïsoleerde woning is er een hoge luchtvochtigheid van de warme lucht welke kan zorgen voor condensatie in de constructie wanneer deze niet behoorlijk is afgesloten door de juiste folie. Deze condensatie kan vervolgens zorgen voor schimmel, ongedierte of houtrot. Daarnaast is de werking van het isolatiemateriaal aanzienlijk minder wanneer deze vochtig is.

Verduurzamen van een constructie

Isoleren en het verduurzamen van een constructie is enorm belangrijk om de energieprestatie van een gebouw of woning te verbeteren. Het levert direct bij aan een lagere energierekening maar zorgt bovenal voor een reductie in schadelijke uitstoot. Het isoleren van een dak of wand kan met installatie en afwerking een substantiële investering zijn.

Een fractie van deze totale kosten zijn de kosten voor een goede dampremmende folie. Bespaar daarom niet op de folie en kies voor een folie met aantoonbare prestatie.

Verhoog je isolatiewaarde

Wanneer je besluit een ruimte te isoleren dan kun je kiezen voor verschillende isolatiematerialen. Isolatie is niks anders dan een laag die de temperatuurverschillen tussen een koude omgeving (buiten) en een warme omgeving (binnen) reduceert. Dat gebeurt meestal door een lage warmteweerstand. Een lage warmteweerstand, dus een hoge isolatiewaarde, wil zeggen dat warme lucht niet makkelijk kan afkoelen door de koude omgeving buiten.

Echter, de meeste isolatiematerialen zoals glas- of steenwol, zijn niet geschikt voor het tegengaan van luchtstromen waardoor warme lucht kan ontsnappen. Dit gebeurt ook wanneer isolatieplaten niet luchtdicht op elkaar zijn aangesloten. Een dampremmende folie voorkomt dat de warme lucht van binnen kan ontsnappen. Oftewel, wanneer er geen dampremmende folie of de verkeerde isolatiefolie wordt toegepast dan zal warme vochtige lucht door de isolatie ontsnappen naar buiten en dit heeft een negatief effect op het energieverbruik.

Test

Instructievideo’s

Zo verwerk je een dampremmende folie

Alleen door een dampremmende folie op de juiste manier te verwerken bescherm je de constructie en verbeter je de energieprestatie. In onze instructievideo’s leggen we je stap voor stap uit hoe je onze producten het beste toepast.

Instructievideo’s

Zo verwerk je een dampremmende folie

Alleen door een dampremmende folie op de juiste manier te verwerken bescherm je de constructie en verbeter je de energieprestatie. In onze instructievideo’s leggen we je stap voor stap uit hoe je onze producten het beste toepast.

Test

Wat is het verschil met een

dampdichte folie

Tussen een dampremmende folie en een dampdichte folie zit een erg belangrijk verschil.
In het geval van een dampremmende folie laat de folie in hele kleine mate damp door terwijl een dampdichte folie volledig dicht is. Beide folies worden aan de binnenzijde geplaatst. Afhankelijk van de luchtvochtigheid van de ruimte kies je voor een dampremmende of dampdichte folie. Niet zeker welke folie jij nodig hebt voor jouw toepasing? Check de foliewijzer, bekijk onze instructievideo’s of neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.
Dampremmende folie_binnenzijde dak & wand (2)_Meuwissen Gerritsen

Wanneer

is een dampdichte folie beter?

In bepaalde constructies is het aan te bevelen om in plaats van een dampremmende folie een dampdichte folie toe te passen. Wanneer de hoeveelheid luchtvochtigheid dermate hoog is bij bijvoorbeeld een badkamer dan spreken we van klimaatklasse 4. In deze gevallen zal een dampremmende folie alsnog te veel damp doorlaten en is een hogere dampweerstand noodzakelijk. Daarom adviseren wij in het geval van klimaatklasse 4 een dampdichte folie, zoals de Miofol® 125 AV of Miofol® 150A toe te passen.

Ook zijn er constructies waarbij de koude zijde van de isolatie volledig is afgesloten. Denk hierbij aan een plat dak met bitumen dakbedekking of EPDM. In deze constructies is de koude zijde al dampdicht en dient er aan de warme zijde een intelligente dampremmer of klimaatfolie te worden toegepast zoals de Miofol® Active of Tyvek AirGuard Smart.

Test

Koop je folie bij een van

onze
dealers

Meuwissen Gerritsen is specialist in de ontwikkeling en productie van technische bouwfolies waaronder dampremmende folie, dampopen folie, dampdichte folie en nog zoveel meer. Met de folies van onze bekende A-merken ben je verzekerd van de beste kwaliteit folies. Met inmiddels 1200 verkooppunten kun je onze producten bij bouwmaterialenhandels in de gehele benelux vinden.

Test

Altijd een passend

advies

Ons team heeft door de jarenlange ervaring een passend advies voor elke situatie of constructie. Ben je er niet zeker van welke folie jij het beste kunt gebruiken voor jouw toepassing? Bekijk je foliewijzer of neem contact met ons op!

Veel gestelde

vragen

Wat is een dampremmende folie?
Een dampremmende folie is een materiaal dat wordt gebruikt bij de isolatie van gebouwen om de verspreiding van waterdamp te reguleren. Het wordt aangebracht aan de warme zijde van de isolatie om condensatie en energieverspilling te vermijden.
Wanneer gebruik je dampremmende folie?
Dampremmende folie wordt toegepast in gebouwen met hoge luchtvochtigheid om het binnendringen en condenseren van vocht in de isolatie te voorkomen. Door de effectieve bestrijding van vochtproblemen, beschermt het tegen schimmelvorming en schade. Geschikt voor koude klimaten, airconditioning, badkamers, keukens en houtskeletbouw. De juiste keuze en installatie zijn cruciaal voor optimale werking. Door vochtproblemen te voorkomen, speelt dampremmende folie een belangrijke rol om de duurzaamheid en energie-efficiëntie van het gebouw te waarborgen.
Wat is het verschil tussen dampremmende en dampdichte folie?
Het verschil tussen dampremmende folie en dampdichte folie ligt in hun doorlaatbaarheid voor waterdamp. Dampremmende folie remt de verspreiding van waterdamp, maar staat een beperkte dampdoorlaat toe. Het voorkomt dat te veel waterdamp in de isolatie doordringt. Dampdichte folie daarentegen staat vrijwel geen dampdoorlaat toe en wordt gebruikt in situaties waar een zeer lage dampdiffusie vereist is. Dampremmende folie wordt meestal toegepast aan de warme zijde van de isolatie om condensatie te voorkomen. De keuze tussen dampremmende en dampdichte folie hangt af van de specifieke eisen van het gebouw en de omgeving.
Welke soorten dampremmende folie zijn er?
Antwoord
Hoe werkt dampremmende folie?
Dampremmende folie werkt door het beperken van de waterdampverspreiding in een gebouw. Het creëert een barrière die de doorgang van waterdamp van de ene zijde naar de andere beperkt. Door dampremmende folie aan de warme zijde van de isolatie te plaatsen, voorkomt het dat warme, vochtige lucht van binnenuit in de isolatie dringt en daar condenseert. Dit helpt vochtproblemen zoals schimmelvorming te voorkomen. Het zorgt er ook voor dat waterdamp van buitenaf niet in de constructie kan doordringen, wat vooral belangrijk is in vochtige klimaten. De juiste installatie van dampremmende folie is cruciaal voor een effectieve werking.
Hoe dik moet dampremmende folie zijn?
De vereiste dikte van dampremmende folie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de specifieke toepassing, bouwvoorschriften en de klimatologische omstandigheden van het gebied. Over het algemeen varieert de dikte van dampremmende folie tussen 0,1 mm en 0,3 mm.

Bij het kiezen van de juiste dikte is het belangrijk om rekening te houden met de waterdampdiffusieweerstand van de folie. Dit wordt aangeduid met de SD-waarde, die aangeeft hoeveel weerstand de folie biedt tegen de dampdiffusie. Hoe hoger de SD-waarde, hoe minder waterdamp er door de folie kan diffunderen.

Het is raadzaam om de bouwvoorschriften en aanbevelingen van de fabrikant te raadplegen om de juiste dikte van dampremmende folie voor een specifieke toepassing te bepalen. Een professioneel advies kan ook helpen bij het kiezen van de meest geschikte foliedikte op basis van de specifieke vereisten van het project.

Hoe lang gaat dampremmende folie mee?
De levensduur van dampremmende folie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van het materiaal, de installatie en de omgevingsomstandigheden. Over het algemeen wordt verwacht dat dampremmende folie een levensduur heeft van 10 tot 20 jaar.

De duurzaamheid van dampremmende folie hangt af van de mate waarin het bestand is tegen degradatie door blootstelling aan UV-straling, temperatuurschommelingen, vochtigheid en andere omgevingsinvloeden. Het is belangrijk om folie te kiezen die geschikt is voor de specifieke omgevingsomstandigheden van het gebouw.

Een goede installatie is ook cruciaal voor de levensduur van dampremmende folie. Zorgvuldige plaatsing zonder scheuren, gaten of beschadigingen minimaliseert het risico op vochtinfiltratie en verlengt daarmee de levensduur van de folie.

Regelmatige inspectie van de folie is aanbevolen om eventuele schade of veroudering te detecteren. Als er tekenen van verslechtering zijn, zoals scheuren, delaminatie of verlies van flexibiliteit, kan het nodig zijn om de folie te vervangen om de effectiviteit van de dampremming te behouden.

Het is raadzaam om de richtlijnen van de fabrikant te raadplegen voor specifieke informatie over de verwachte levensduur van de dampremmende folie die wordt gebruikt.

hoe verwerk jij onze producten? Deel het met ons.
#MGBOUW Test Test Test Test
Test Test Test Test