UV bestendige folie

De UV bestendige folie is ook na langdurige blootstelling aan UV straling nog steeds waterdicht. In het geval van opengevel structuren of slecht sluitende pannendaken is de gevelbekleding of dakbedekking niet volledig sluitend en zal een reguliere folie, door de UV straling, zijn werking op den duur verliezen. De UV bestendige folies zijn extreem lang getest in klimaatkasten voorzien van UV lampen en bieden dus gegarandeerd de juiste bescherming.
Op zoek naar de juiste folie?

Wat is een UV bestendige folie?

Een van de hoofdoorzaken die de effectiviteit van dak- en gevelfolies aantasten is de blootstelling aan UV-straling. Dit kan ofwel tijdens de openbouwfase gebeuren of wanneer de folie wordt toegepast in een deels open gevel of slecht sluitend pannendak. Een UV bestendige folie is een damp-open en waterdichte folie die bestand is tegen het effect van UV-straling. Omdat deze bouwfolie dus vaak, ook na toepassing, nog deels zichtbaar blijft is deze altijd zwart van kleur en heeft deze geen bedrukking. UV-bestendige folies zijn wind- en waterdicht maar tegelijkertijd damp-open. Op deze manier zorgt de folie ervoor dat vocht (regen) van buiten niet de constructie kan aantasten terwijl vocht van binnenuit wel afgevoerd kan worden. Zo bescherm je de constructie tegen schimmels en houtrot en behoud je de effectiviteit van de isolatie.

Wat is het voordeel van een UV bestendige folie?

Het grootste voordeel van UV-bestendige folies is dat deze zijn werking behoudt ook bij langdurige blootstelling aan UV-straling. Daarnaast hebben wij UV-bestendige folies met een brandklasse B waardoor deze ook te verwerken zijn in houten gevel constructies. Door het UV-bestendige karakter is de open verwerkingstijd van dit soort folies vaak langer dan standaard folies maar wanneer de levensduur op lange termijn gewaarborgd dient te blijven niet onbeperkt. Bekijk de productbladen van de specifieke folie maar doorgaans is de open verwerkingstijd 4 maanden. Dit houdt in dat de afwerking van de gevelisolatie of dakisolatie tot 4 maanden na toepassing van de folie bevestigd dient worden.

Al onze UV bestendige folies op een rijtje

Waar wordt UV bestendige folie gebuikt?

Technische tekening Polytex Fassade FR
Technische tekening Tyvek UV Facade

Wanneer gebruik je een UV bestendige folie?

Een UV bestendige isolatiefolie wordt aan de buitenzijde van een dak of gevel toegepast. Een UV bestendige folie wordt toegepast wanneer de constructie te maken heeft met permanente UV-belasting. Dit kan het geval zijn wanneer dakpannen slecht sluiten zoals bij oud Hollandse dakpannen of bij een gedeeltelijk open buitengevel. Bij een open gevelsysteem sluit de gevel de constructie niet volledig waardoor de ruimte achter de constructie goed geventileerd wordt. Maar omdat de gevel niet volledig sluitend is wordt de constructie ook blootgesteld aan de zon en andere weersinvloeden. Daarom is het in dit geval essentieel dat de folie die gebruikt wordt niet alleen waterdicht is om regen tegen te houden maar ook dat deze zijn werking niet verliest bij blootstelling aan UV-straling. Om deze reden hebben UV-bestendige folies een speciale functionele laag om zo de waterdichte en damp-open functionaliteit te waarborgen.

Hoe pas je een UV bestendige folie toe?

UV-bestendige folies worden aan de koude zijde van constructies toegepast waarbij de zwarte zijde altijd naar buiten moet zijn gericht. De folie moet dakpansgewijs aangebracht worden met een horizontale overlap van minimaal 15 cm. Om de effectiviteit van de folie te waarborgen is het essentieel om de overlappen en nieten af te plakken met speciale UV-bestendige tape zoals de VAST-R® Facade tape, Tyvek® Facade tape of TAFTEX® Facade tape.

We adviseren om de UV-bestendige folie met RVS nieten op de constructie te bevestigen waarna de (stof)tengels vervolgens over de nieten geplaatst worden. Hierbij is het belangrijk om onder deze (stof)tegels eerst VAST-R® nageldichtband of VAST-R® Butyl tape te bevestigen. Zo zorg je ervoor dat de schroefgatverbinding waterdicht blijft en de effectiviteit van de folie niet wordt aangetast.

Waar moet ik op letten bij een open gevelsysteem?

In het geval van een open gevelsysteem is het belangrijk dat de oppervlakte tussen de open delen niet meer dan 20% is van de totale oppervlakte van de gevel. Daarnaast mag de ruimte tussen de geveldelen niet meer dan 20 mm breed of hoog zijn. Zorg er daarnaast voor dat er tussen de folie en de gevelbekleding een luchtspouw van minimaal 20 mm is. Als laatste is het belangrijk om aan de onderzijde, na de onderste regel, 10 cm folie door te laten steken om deze vervolgens met de juiste facade tape op de onderliggende constructie af te plakken.

UV-bestendige folie bij Meuwissen Gerritsen

Binnen ons assortiment beschikken wij over verschillende damp-open en waterdichte UV-bestendige folies van zowel Polytex®, Miotex®, TAFTEX® en Tyvek® welke bij ruim 1100 verkooppunten in de Benelux te verkrijgen zijn. Ben jij op zoek naar de juiste folie voor jouw constructie en ben je niet zeker welke folie hierbij het meest geschikt is? Bekijk onze foliewijzer of neem contact met ons op voor een passend advies.

hoe verwerk jij onze producten? Deel het met ons.
#MGBOUW UV bestendige folie UV bestendige folie UV bestendige folie UV bestendige folie
UV bestendige folie UV bestendige folie UV bestendige folie UV bestendige folie