UV-bestendige
folie

Bestand tegen

langdurige
uv-straling

Een UV-bestendige folie is zo ontwikkeld dat deze ook na langdurige blootstelling aan UV straling nog steeds waterdicht is. In het geval van opengevel structuren of slecht sluitende pannendaken is de gevelbekleding of dakbedekking niet volledig sluitend en zal een reguliere folie, door de UV straling, zijn werking op den duur verliezen. De UV bestendige folies zijn extreem lang getest in klimaatkasten voorzien van UV lampen en bieden dus gegarandeerd de juiste bescherming.

Dampremmende folie_binnenzijde dak & wand (2)_Meuwissen Gerritsen

Effectieve

Bescherming tegen UV

Een van de hoofdoorzaken die de effectiviteit van dak- en gevelfolies aantasten is de blootstelling aan UV-straling. Dit kan ofwel tijdens de openbouwfase gebeuren of wanneer de folie wordt toegepast in een deels open gevel of slecht sluitend pannendak. Een UV bestendige folie is een damp-open en waterdichte folie die bestand is tegen het effect van UV-straling. Omdat deze bouwfolie dus vaak, ook na toepassing, nog deels zichtbaar blijft is deze altijd zwart van kleur en heeft deze geen bedrukking. UV-bestendige folies zijn wind- en waterdicht maar tegelijkertijd damp-open. Op deze manier zorgt de folie ervoor dat vocht (regen) van buiten niet de constructie kan aantasten terwijl vocht van binnenuit wel afgevoerd kan worden. Zo bescherm je de constructie tegen schimmels en houtrot en behoud je de effectiviteit van de isolatie.

Het grootste voordeel van UV-bestendige folies is dat deze zijn werking behoudt ook bij langdurige blootstelling aan UV-straling. Daarnaast hebben wij UV- bestendige folies met een brandklasse B waardoor deze ook te verwerken zijn in houten gevel constructies. Door het UV-bestendige karakter is de open verwerkingstijd van dit soort folies vaak langer dan standaard folies maar wanneer de levensduur op lange termijn gewaarborgd dient te blijven is de verwerkingstijd niet onbeperkt. Dit houdt in dat de afwerking van de gevelisolatie of dakisolatie tot 4 maanden na toepassing van de folie bevestigd dient worden.

Ontdek onze UV bestendige folies

In deze constructies

gebruik je een UV-bestendige folie

Een UV bestendige isolatiefolie wordt aan de buitenzijde van een dak of gevel toegepast. Een UV bestendige folie wordt toegepast wanneer de constructie te maken heeft met permanente UV-belasting. Dit kan het geval zijn wanneer dakpannen slecht sluiten zoals bij oud Hollandse dakpannen of bij een gedeeltelijk open buitengevel. Bij een open gevel- systeem sluit de gevel de constructie niet volledig waardoor de ruimte achter de constructie goed geventileerd wordt. Maar omdat de gevel niet volledig sluitend is wordt de constructie ook blootgesteld aan de zon en andere weersinvloeden. Daarom is het in dit geval essentieel dat de folie die gebruikt wordt niet alleen waterdicht is om regen tegen te houden maar ook dat deze zijn werking niet verliest bij blootstelling aan UV-straling. Om deze reden hebben UV-bestendige folies een speciale functionele laag om zo de waterdichte en damp-open functionaliteit te waarborgen.

Dampopen folie_UV Bestending_iIlustratie_Tyvek UV Facade_Meuwissen Gerritsen

Hier moet je op letten bij een

open gevel

In het geval van een open gevelsysteem is het belangrijk dat de oppervlakte tussen de open delen niet meer dan 20% is van de totale oppervlakte van de gevel. Daarnaast mag de ruimte tussen de geveldelen niet meer dan 20 mm breed of hoog zijn. Zorg er daarnaast voor dat er tussen de folie en de gevelbekleding een luchtspouw van minimaal 20 mm is. Als laatste is het belangrijk om aan de onderzijde, na de onderste regel, 10 cm folie door te laten steken om deze vervolgens met de juiste facade tape op de onderliggende constructie af te plakken.
UV bestendige folie

Zo verwerk je

een UV bestendige folie

UV-bestendige folies worden aan de koude zijde van constructies toegepast waarbij de zwarte zijde altijd naar buiten moet zijn gericht. De folie moet dakpansgewijs aangebracht worden met een horizontale overlap van minimaal 15 cm. Om de effectiviteit van de folie te waarborgen is het essentieel om de overlappen en nieten af te plakken met speciale UV-bestendige tape zoals de VAST-R® Facade tape, Tyvek® Facade tape of TAFTEX® Facade tape.

We adviseren om de UV-bestendige folie met RVS nieten op de constructie te bevestigen waarna de (stof)tengels vervolgens over de nieten geplaatst worden. Hierbij is het belangrijk om onder deze (stof)tegels eerst VAST-R® nageldichtband of VAST-R® Butyl tape te bevestigen. Zo zorg je ervoor dat de schroefgatverbinding waterdicht blijft en de effectiviteit van de folie niet wordt aangetast.

UV bestendige folie

Zo verwerk je

een UV bestendige folie

UV-bestendige folies worden aan de koude zijde van constructies toegepast waarbij de zwarte zijde altijd naar buiten moet zijn gericht. De folie moet dakpansgewijs aangebracht worden met een horizontale overlap van minimaal 15 cm. Om de effectiviteit van de folie te waarborgen is het essentieel om de overlappen en nieten af te plakken met speciale UV-bestendige tape zoals de VAST-R® Facade tape, Tyvek® Facade tape of TAFTEX® Facade tape.

We adviseren om de UV-bestendige folie met RVS nieten op de constructie te bevestigen waarna de (stof)tengels vervolgens over de nieten geplaatst worden. Hierbij is het belangrijk om onder deze (stof)tegels eerst VAST-R® nageldichtband of VAST-R® Butyl tape te bevestigen. Zo zorg je ervoor dat de schroefgatverbinding waterdicht blijft en de effectiviteit van de folie niet wordt aangetast.

UV-Bestendige folie bij

Meuwissen Gerritsen

Binnen ons assortiment beschikken wij over verschillende damp-open en waterdichte UV-bestendige folies van zowel Polytex®, Miotex®, TAFTEX® en Tyvek® welke bij ruim 1100 verkooppunten in de Benelux te verkrijgen zijn. Ben jij op zoek naar de juiste folie voor jouw constructie en ben je niet zeker welke folie hierbij het meest geschikt is? Bekijk onze foliewijzer of neem contact met ons op voor een passend advies.

UV bestendige folie

Koop je folie bij een van

onze
dealers

Meuwissen Gerritsen is specialist in de ontwikkeling en productie van technische bouwfolies waaronder dampremmende folie, dampopen folie, dampdichte folie en nog zoveel meer. Met de folies van onze bekende A-merken ben je verzekerd van de beste kwaliteit folies. Met inmiddels 1200 verkooppunten kun je onze producten bij bouwmaterialenhandels in de gehele benelux vinden.

UV bestendige folie

Altijd een passend

advies

Ons team heeft door de jarenlange ervaring een passend advies voor elke situatie of constructie. Ben je er niet zeker van welke folie jij het beste kunt gebruiken voor jouw toepassing? Bekijk je foliewijzer of neem contact met ons op!

Veel gestelde

vragen

Wat is UV-bestendige folie?
UV-bestendige folie is een type isolatiefolie dat is ontworpen om bestand te zijn tegen de schadelijke effecten van ultraviolette (UV) straling van de zon.
Waar wordt UV-bestendige folie voor gebruikt?
UV-bestendige folie wordt specifiek gebruikt als isolatiefolie aan de buitenkant van daken en gevels. Deze folie wordt toegepast wanneer de constructie continu wordt blootgesteld aan UV-straling.
Wat zijn de voordelen van UV-bestendige folie?
Een van de belangrijkste voordelen van UV-bestendige folie is dat deze zijn beschermende werking behoudt, zelfs bij langdurige blootstelling aan UV-straling. Bovendien hebben we UV-bestendige folies met een brandklasse B, waardoor ze ook geschikt zijn voor gebruik in houten gevelconstructies. Dankzij het UV-bestendige karakter hebben deze folies vaak een langere open verwerkingstijd dan standaard folies. Het is echter belangrijk op te merken dat hoewel de levensduur op lange termijn wordt gewaarborgd, de open verwerkingstijd niet onbeperkt is.
Hoe lang gaat UV-bestendige folie mee?
De levensduur van UV-bestendige folie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de folie, de blootstellingsomstandigheden en het onderhoud. Over het algemeen kunnen hoogwaardige UV-bestendige folies enkele jaren tot tientallen jaren meegaan. Het is echter raadzaam om de specifieke garantie en productinformatie van de fabrikant te raadplegen voor een nauwkeurige inschatting van de levensduur.
Kan UV-bestendige folie helpen bij het verminderen van de warmteoverdracht?
Ja, UV-bestendige folie kan helpen bij het verminderen van de warmteoverdracht. Naast het blokkeren van schadelijke UV-straling, kan de folie ook infraroodstraling (warmtestraling) verminderen. Dit helpt bij het creëren van een comfortabeler binnenklimaat en kan bijdragen aan energiebesparing door de belasting van airconditioning te verminderen.
Kan UV-bestendige folie op maat worden gesneden?
Ja, UV-bestendige folie kan op maat worden gesneden. Dit maakt het mogelijk om de folie nauwkeurig aan te brengen en te zorgen voor een optimale dekking en bescherming tegen UV-straling.
Hoe lang gaat dampremmende folie mee?

De levensduur van dampremmende folie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van het materiaal, de installatie en de omgevingsomstandigheden. Over het algemeen wordt verwacht dat dampremmende folie een levensduur heeft van 20 tot 30 jaar.

De duurzaamheid van dampremmende folie hangt onder andere af van de mate waarin het bestand is tegen degradatie door blootstelling aan UV-straling, temperatuurschommelingen, vochtigheid en andere omgevingsinvloeden. Het is belangrijk om isolatiefolie te kiezen die geschikt is voor de specifieke omgevingsomstandigheden van het gebouw.

Een goede installatie is ook cruciaal voor de levensduur van dampremmende folie. Zorgvuldige plaatsing zonder scheuren, gaten of beschadigingen minimaliseert het risico op vochtinfiltratie en verlengt daarmee de levensduur van de folie.

Regelmatige inspectie van de folie is aanbevolen om eventuele schade of veroudering te detecteren. Als er tekenen van verslechtering zijn, zoals scheuren, delaminatie of verlies van flexibiliteit, kan het nodig zijn om de folie te vervangen om de effectiviteit van de dampremming te behouden.

Het is raadzaam om de richtlijnen van de fabrikant te raadplegen voor specifieke informatie over de verwachte levensduur van de dampremmende folie die wordt gebruikt.

hoe verwerk jij onze producten? Deel het met ons.
#MGBOUW UV bestendige folie UV bestendige folie UV bestendige folie UV bestendige folie
UV bestendige folie UV bestendige folie UV bestendige folie UV bestendige folie