Gezwam in de bouw

Luchtdicht bouwen

Een gezond binnenklimaat is een eerste vereiste van een gebouw, maar spreekt helaas lang niet altijd vanzelf. Door gebrekkige ventilatie kunnen vochtplekken ontstaan, wat weer een voedingsbodem is voor schimmels en zwammen. Gelukkig is dit gemakkelijk te voorkomen door het juist toepassen van de juiste folie.
Willem Koppen, Koppen Bouwexperts

De primaire functie van een gebouw bestaat uit het bieden van bescherming tegen indringers, vocht, kou en ook warmte. Niet voor niets schrijft de Europese wetgever in de fundamentele voorschriften van de richtlijn 89/106/EEG van de Raad van 21 december 1988 voor dat bouwwerken in Nederland (en in de rest van Europa) zodanig moeten worden ontworpen en uitgevoerd dat de hygiëne en de gezondheid van bewoners en omwonenden geen risico lopen.

Gezwam in de bouwJe hoeft geen ‘zwammenexpert’ te zijn om te weten dat de aanwezigheid van bijvoorbeeld een schimmel (zwam, paddenstoel) een grote aanslag is op het leefklimaat in huis. Als mens kunnen we veel hinder ondervinden van de miljoenen sporen die door de schimmels in de lucht worden gebracht. Daarnaast is er een relatie tussen luchtvochtigheid en schimmels en de kans op allergieën bij bewoners. Een schimmel is een bepaald soort paddenstoel welke kan voorkomen in meer dan 100.000 soorten waarvan er zo’n 30 tot 40 binnenshuis voor kunnen komen. Sporen van deze schimmels bevinden zich in de lucht en kunnen zich vervolgens op een vochtige en warme ondergrond ontkiemen. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat er geen warme en vochtige ondergrond kan ontstaan!

Schimmels bestrijden

En dat blijkt in de praktijk nog niet zo makkelijk te zijn. Schimmels kunnen normaliter alleen bestaan als ze zich minimaal een half jaar in een waterige omgeving kunnen vestigen. Zonder vocht kan een schimmel namelijk niet overleven. Vocht in de constructie kan alleen voorkomen bij verwaarlozing van bouwkundige eisen zoals onvoldoende ventilatie of van een gebrek in de constructie, waardoor er bijvoorbeeld water van buitenaf in de constructie kan komen.

Bescherm de constructie tegen vocht

Om deze reden moeten dak en gevel water- en regendicht gemaakt te worden zoals de NEN 2778 omschrijft. De constructie dient zo uitgevoerd te worden dat eventueel door de dakbedekking doorgedrongen water en/of stuifsneeuw door een waterkerende folie wordt opgevangen en naar buiten wordt afgevoerd (NPR 2652). Aan de buitenzijde van een constructie adviseren we daarom om altijd een damp-open en waterkerende isolatiefolie toe te passen. Deze folie zorgt ervoor dat regen en sneeuw wordt tegengehouden en geeft vocht welke vanuit binnenin de constructie is doorgedrongen de kans om zijn weg naar buiten te vinden. Lees hier alles over de damp-open folies binnen het assortiment van Meuwissen Gerritsen.

Bovendien is het essentieel om dampremmende folie of dampdichte folie toe te passen om vocht en schimmels in de constructie te voorkomen. Deze worden aan de binnenzijde van de constructie toegepast en zorgen ervoor dat vocht dat binnenin het gebouw ontstaat door bijvoorbeeld douchen, koken of wassen niet in de constructie terecht komt. Hierbij wordt een dampremmende bouwfolie gebruikt in ruimtes met een gemiddelde vochtproductie zoals woon- of slaapkamers, scholen of kantoren en zijn dampdichte folies geschikt voor ruimtes met klimaatklasse 4 (badkamer, sauna, zwembaden etc).

Gezwam in de bouw

Wij leveren

Wat jij nodig hebt

Meuwissen Gerritsen streeft naar een compleet leveringsconcept van basisproducten, specials en accessoires om onze wederverkopers en de vakmensen die met onze producten werken maximaal te ondersteunen. De vraag en behoefte op de bouw is continue onderhevig aan verandering. Ontbreekt er iets in ons leveringsprogramma neem dan contact met ons op.