HOW IT’S DONE

Dampscherm

Zo verwerk je een dampscherm

Dampremmende en dampdichte folies worden gebruikt om luchtstromen te elimineren en de constructie en isolatie te beschermen tegen ongewenste condensatie. In een geïsoleerde ruimte is de lucht doorgaans warmer dan buiten waardoor er een hogere luchtvochtigheid kan ontstaan. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld koken of douchen maar ook regenwater of verhoogd grondwater kan zorgen voor een aanzienlijke hoeveelheid vocht die door verdamping in de ruimte opstijgt.

Het ontstane vocht zal in de vorm van damp naar buiten willen wat bij onjuist gebruik van dampschermen kan leiden tot condensatie en rotten van de constructie. Maar bovenal kan vocht ervoor zorgen dat de isolatie minder functioneert wanneer deze nat is. Het is daarom van belang dat een geïsoleerde constructie aan de warme zijde volledig wordt afgesloten met een goede dampremmende of dampdichte isolatiefolie.

How it’s done; dampschermBevestiging door nieten
Je kunt een dampscherm eenvoudig aanbrengen door middel van nieten. Rol de bouwfolie uit en niet deze vast aan de onder constructie. Omdat de nieten perforaties in het folie veroorzaken is het van belang om het aantal nieten te beperken of deze aan te brengen op plaatsen waar later de overlap van de volgende baan komt. Voor optimale luchtdichting is het essentieel om de zichtbare nieten en overlappen af te plakken met de juiste tape.

Bekijk alle projectadviezen

How it’s done; dampschermBevestiging met dubbelzijdig tape
Voor een luchtdichte bevestiging zonder perforatie door nieten kun je ook dampschermen bevestigingen met VAST-R® dubbelzijdig, VAST-R® Sealpro of VAST-R® Butyl tape. Breng de dubbelzijdige tape aan op de onderconstructie, druk stevig aan en verwijder vervolgens de release laag. Rol de folie uit en druk deze tegen de dubbelzijdige tape. Wrijf voor een goede hechting de tape grondig na.

How it’s done; dampschermLuchtdichte afsluiting
Overlappen en beschadiging moeten met de juiste VAST-R® tape of TAFTEX® tape afgeplakt worden. Voor aansluitingen op de muur of vloer gebruik je VAST-R® Sealpro of VAST-R® Butyl tape. Zijn er doorvoeren of onderbrekingen in het dampscherm? Gebruik dan de Tyvek® Flexwrap tape om deze eenvoudig luchtdicht af te sluiten.

Aanbeveling voor plaatsing
Een dampscherm wordt geplaatst aan de warme zijde van de isolatie. Bij de plaatsing van het dampscherm is het van belang om ook na te denken over het gebruik van de ruimte in een later stadium. Zo kan het dampscherm beschadigen wanneer deze direct achter het gips of plaatmateriaal wordt gemonteerd en er later nog gaten geboord of schroeven bevestigd moeten worden. Daarom adviseren we om over de folie eerst een tengel te plaatsen met daarover het gewenste plaatmateriaal voor wand of plafond afwerking. Zo ligt de folie verder van de wandafwerking af en is de kans op doorprikken een stuk kleiner.
Toepasbare producten
[dgpc_product_carousel type=”product_category” include_categories=”133″ posts_number=”-1″ arrow_nav=”on” equal_height=”on” _builder_version=”4.6.1″ hover_enabled=”0″ locked=”off” sticky_enabled=”0″ _i=”1″ _address=”2.0.0.1″ /]
How it’s done; dampscherm

Wij leveren

Wat jij nodig hebt

Meuwissen Gerritsen streeft naar een compleet leveringsconcept van basisproducten, specials en accessoires om onze wederverkopers en de vakmensen die met onze producten werken maximaal te ondersteunen. De vraag en behoefte op de bouw is continue onderhevig aan verandering. Ontbreekt er iets in ons leveringsprogramma neem dan contact met ons op.