Variabele dampremmer

Een variabele dampremmer is een intelligente folie die de dampweerstand aanpast aan de hoeveelheid vocht waar ze aan blootgesteld wordt. Wanneer de constructie aan de koude zijde of in het isolatiepakket niet voldoende kan ademende ontstaat het risico van condensatie. Een intelligente zelfregulerende dampremmer zal in de winter een dampremmende functie hebben. Maar mocht er in de zomer nog vocht tussen de dampremmer en het dakbeschot zitten dan zal de folie deze damp afgeven aan de ruimte.
Op zoek naar de juiste folie?

Altijd zeker van het juiste binnenklimaat in je woning!

Een variabele dampremmer is een unieke folie in zijn soort. Omdat deze folie zijn functionaliteit zelf aanpast aan de hand van de temperatuur en luchtvochtigheid van een ruimte worden deze folies ook wel intelligente of klimaatfolies genoemd. Variabele dampremmende folies hebben een dubbele functie; damp-open in de zomer en dampremmend in de winter.

Wanneer gebruik je een variabele dampremmende folie?

Een variabele dampremmende folie is het meest geschikt wanneer er een dampremmende of dampdichte folie is gebruikt aan de buitenzijde van de constructie. Dit is vaak het geval bij bijvoorbeeld een platdakconstructie waarbij vocht niet via de koude zijde kant ontsnappen. Variabele dampremmende folies zijn alleen geschikt voor ruimtes met klimaat klasse 2 en 3 zoals woon- en slaapkamers of kantoren. Deze folie is niet geschikt voor vochtige ruimtes zoals een badkamer of sauna.

Al onze variabele dampremmer folies op een rijtje

Waar wordt variabele dampremmer folie gebuikt?

Technische tekening Tyvek AirGuard Smart
Technische tekening Miofol Active - Plat dak
Technische tekening Miofol Active

Damp-open in de zomer

In de zomer bevat de lucht veel vocht, zowel binnen als buiten. Doordat het in de zomer vaak buiten warmer is dan binnen, zal de dampspanning ervoor zorgen dat vochtige lucht in de constructie komt waar deze kan condenseren. Een variabele dampremmende folie heeft in dit geval een damp-open functie en zorgt er zo voor dat het vocht de kans krijgt om de constructie te verlaten terug naar de binnenruimte. Juist in het geval dat constructies een dikke isolatielaag bevatten is het essentieel dat vocht naar twee kanten kan drogen. De meeste dampremmende lagen hebben een constante dampremmende werking gedurende het hele jaar. Het droogproces van de constructie zal hierdoor in de zomer slechts naar één kant kunnen waardoor het langer duurt voordat een constructie weer droog is. Door de dubbele werking van een variabele dampremmer zoals de Miofol® Active krijgt het materiaal in de zomer een ademende werking. Zo droogt de constructie sneller!

Dampremmend in de winter

In de winter is het buiten koud en is het binnen heerlijk warm. De warme lucht binnen bevat meer waterdamp waardoor er dampspanning van binnen naar buiten wordt opgebouwd. Waterdamp wordt daardoor contact door de wand en het dak, van binnenuit naar buiten gedrukt. Afhankelijk van de werking van de aangebrachte dampremmende laag zal een deel van dit vocht in de constructie terecht komen. Wanneer je er niet voor zorgt dat dit vocht weer weg kan, ontstaat er condens en daardoor houtrot en schimmels. Een variabele dampremmer heeft in de winter een dampremmende functie en zorgt er zo voor dat vocht de constructie niet aantast. Zo is de constructie altijd optimaal beschermd!

Hoe verwerk je een variabele dampremmende folie?

Een variabele dampremmende folie zoals de Miofol® Active of de Tyvek® AirGuard Smart wordt altijd aan de warme zijde (binnenkant) van de constructie toegepast in combinatie met isolatiematerialen zoals minerale wol, steenwol of glaswol. De folie kan door middel van nieten direct tegen de minerale wol bevestigd worden. We adviseren om een luchtspouw tussen de folie en de wandafwerking te hanteren voor een optimale vochtregulatie. Breng de folie bij voorkeur horizontaal aan en houdt daarbij rekening van overlappen van minimaal 10 cm. Voor een optimale werking van de folie is het essentieel om de overlappen luchtdicht af te sluiten met VAST-R® Spinvlies tape of Tyvek® tape.

hoe verwerk jij onze producten? Deel het met ons.
#MGBOUW Variabele dampremmer Variabele dampremmer Variabele dampremmer Variabele dampremmer
Variabele dampremmer Variabele dampremmer Variabele dampremmer Variabele dampremmer